Studierichtingen derde graad: 7e jaar

7de jaar

7de jaar Kinderzorg

In het vijfde en zesde jaar Verzorging leerde je omgaan met de noden van 2 groepen zorgvragers: kinderen van 0 tot 3 jaar en bejaarden. Je liep ook stage in woonzorgcentra en kinderdagverblijven. Dat verandert in het zevende jaar: je kiest nu voor kinderen of bejaarden.

Wie kiest voor het zevende jaar Kinderzorg wordt gevormd tot:

  • kinderverzorgende/begeleider in de kinderopvang voor baby’s en peuters in de kinder-dagverblijven
  • kinderverzorgende in de kleuterschool
  • begeleider in de buitenschoolse kinderopvang bij kleuters en schoolkinderen.

De klemtoon ligt steeds meer op zelfstandig werken. Natuurlijk zul je op de stageplaatsen nog begeleid worden door stagementoren en stagebegeleiders, maar met een grotere zelfstandigheid dan in de derde graad. Je zal meer taken krijgen die je zelfstandig moet uitvoeren. Het is immers de bedoeling dat je na het zevende jaar aan de slag kunt als kinderverzorgende/begeleider in de kinderopvang.


Wat zit er in het vakkenpakket?

Door de basisvorming krijg je na het zevende jaar het diploma van secundair onderwijs. Godsdienst, Expressie, Lichamelijke Opvoeding, Frans en PAV dienen dus niet om de lessentabel vol te krijgen. Ze zijn een essentieel onderdeel van je vorming en opleiding.

Wanneer je van 6 Verzorging komt, ben je verplicht dit algemeen gedeelte te volgen. Leerlingen die al een diploma secundair onderwijs op zak hebben, worden hiervan in principe vrijgesteld en krijgen tijdens deze uren dan een apart programma.

Het fundamenteel, beroepsgerichte gedeelte in Kinderzorg bestaat enerzijds uit de beroepsgerichte vakken en anderzijds uit stage en seminarie.

In de beroepsgerichte vakken doe je heel wat nieuwe theoretische kennis op die ook echt heel praktisch wordt ingeoefend op school. Het hoofdaccent ligt op het leren omgaan met gezonde baby’s, peuters, kleuters en lagerschoolkinderen en dit op een pedagogische, verantwoorde wijze, rekening houdend met de eigenheid van ieder kind. Zo leer je:

  • op methodische wijze activiteiten organiseren en uitvoeren met kinderen van 0-12 jaar, zowel individueel als in groep
  • omgaan met moeilijk gedrag van kinderen
  • de dagelijkse verzorging toedienen
  • alert zijn voor signalen van een ziekte en de eerste noodzakelijke zorgen toedienen
  • maaltijden bereiden naargelang de noden van het kind en deze ook toedienen
  • een gezellige en hyginische omgeving creren
  • op een respectvolle wijze omgaan met de ouders en je collega’s en verantwoordelijken
  • op een gestructureerde wijze je eigen professioneel functioneren in kaart brengen.


Op stage krijg je de gelegenheid dit alles concreet toe te passen in het werkveld. Het gaat om vier blokstages van drie weken zonder terugkomdag. In de gewone lesweken worden de vakuren ingehaald die je tijdens de stageweken niet hebt gehad. Vandaar dat je het aantal lesuren uit de tabel met 1,5 moet vermenigvuldigen om het aantal lestijden te bekomen dat je van dat vak zult hebben tijdens gewone lesweken.

In de praktijklessen wordt gereflecteerd over de stages (stagevoorbereiding, uitwisseling van stage-ervaringen, evalueren, remediren, studiebezoeken, ) en wordt er gewerkt aan een project als onderdeel van de gentegreerde proef (GIP).


Welke verdere studiemogelijkheden biedt deze richting?

Professionele bachelor: kleuterleid(st)er, ergotherapeut(e), opvoed(st)er, verpleegkundige

Ander 7de specialisatiejaar: internaatswerking, leefgroepenwerking

Hoger secundair beroeps onderwijs = HSBO: gebrevetteerde ziekenhuisverpleegkundige, gebrevetteerde psychiatrisch verpleegkundige

7de jaar Thuis- en Bejaardenzorg / Zorgkundige

Welke studierichting volgde je in de derde graad secundair onderwijs?

Je kan de richting Thuis- en bejaardenzorg/Zorgkundige volgen als je bent afgestudeerd in het zesde jaar verzorging.

In het vijfde en zesde jaar Verzorging leerde je omgaan met de noden van twee groepen zorgvragers: kinderen van 0 tot 3 jaar en bejaarden. Je liep stage in woon- en zorgcentra voor bejaarden, in de thuiszorg en in kinderdagverblijven. Dat verandert in het zevende jaar : je kiest nu voor kinderen of bejaarden. Wie kiest voor het 7e jaar Thuis- en Bejaardenzorg/Zorgkundige wordt gevormd tot beginnende beroepsbeoefenaar die kan werken in een gestructureerd verpleegkundig team in diverse zorgsituaties.


Waarom zou je voor het 7de jaar Thuis- en bejaardenzorg/zorgkundige kiezen?

Door de basisvorming krijg je na het 7de jaar het diploma van secundair onderwijs. Godsdienst, Lichamelijke Opvoeding, Expressie, Frans en PAV dienen dus niet om de lessentabel vol te krijgen. Ze zijn een essentieel onderdeel van je vorming en opleiding.

Het fundamenteel, beroepsgerichte gedeelte bestaat enerzijds uit de beroepsgerichte vakken en anderzijds uit stage en seminarie.

Het beroepsgerichte gedeelte in Thuis- en Bejaardenzorg bestaat uit de componenten Directe zorg, Indirecte zorg en Omgaan met. Ze worden gentegreerd aangeboden door leerkrachten die ook stagebegeleiding doen. Het vak Expressie uit de basisvorming sluit daar nauw bij aan.

Je leert kwaliteitszorg bieden in complexe en specifieke zorgsituaties. Je gaat de zorgvrager en zijn omgeving op een gezondheidsbevorderende wijze benaderen. Daarbij moet je observeren, signaleren en handelen in teamverband, rekening houdend met de visie van de organisatie.

Je leert sociaal vaardig om te gaan met zorgverleners, zorgvragers en hun omgeving, ook in moeilijke momenten.

Je leert functioneren in een zorgequipe en je in te leven in de wereld van zorgvragers met een complexe problematiek.

Je wordt ook vaardig in het zelfstandig zorgen voor een goede leef- en woonsituatie van zorgvragers in de thuissituatie en de zorginstellingen.

Daarnaast gaat de aandacht naar:

  • het hanteren van een juiste beroepshouding tgo. de zorgvrager, familie en zorgverleners
  • het in kaart brengen van de diverse vormen van thuis- en bejaardenzorg
  • op de hoogte zijn van eigen rechten en plichten bij de intrede op de arbeidsmarkt
  • opzoeken en verwerken van gegevens omtrent het participeren aan de arbeidsmarkt
  • op een gestructureerde wijze je eigen professioneel functioneren in kaart brengen.


Op stage krijg je de gelegenheid dit alles concreet toe te passen in het werkveld. Het gaat om vier blokstages van drie weken zonder terugkomdag. In de gewone lesweken worden de vakuren ingehaald die je tijdens de stageweken niet hebt gehad. Vandaar dat je het aantal lesuren uit de tabel met 1,5 moet vermenigvuldigen om het aantal lestijden te bekomen dat je van dat vak zult hebben tijdens gewone lesweken.

In de seminaries wordt gereflecteerd op de stages (stagevoorbereiding, uitwisselen van stage-ervaringen, evalueren, remediren, studiebezoeken) en wordt er gewerkt aan een project als onderdeel van de gentegreerde proef (GIP).


Wat na het 7de jaar Thuis-en bejaardenzorg/zorgkundige?

Je kan gaan werken als verzorgende/zorgkundige in de thuiszorg en de gezondheidszorgsector zoals o.a de woonzorgcentra, de ziekenhuizen, de revalidatiecentra…

Je kan ook kiezen om verder te studeren. Je wordt toegelaten tot andere 7de specialisatiejaren : internaatswerking, leefgroepenwerking, animatie in de ouderenzorg…

Je kan ook kiezen voor het hoger secundair beroepsonderwijs = HSBO bijvoorbeeld verpleegkunde.

Als je een echte bolleboos bent, kan je een professionele bachelor volgen zoals verpleegkundige, ergotherapeut(e), opvoed(st)er, kleuterleid(st)er.

7de jaar Winkelbeheer en etalage

Welke studierichting volgde je in de derde graad secundair onderwijs?

Je kan de richting Winkelbeheer en Etalage volgen als je bent afgestudeerd in een handelsgeorinteerde vooropleiding. Je slaagde dus in het zesde jaar BSO Verkoop-logistiek, Verkoop-klantendienst of een andere richting uit het studiegebied Handel van het secundair onderwijs.

Als je een diploma secundair onderwijs of een studiegetuigschrift van het zesde jaar van het S.O. hebt behaald in een studierichting van een ander studiegebied moet de toelatingsklassenraad akkoord gaan.


Waarom zou je voor het 7de jaar Winkelbeheer en etalage kiezen?

Door de basisvorming in het 7de jaar Winkelbeheer en etalage behaal je op het einde van het schooljaar het diploma van secundair onderwijs.

Via de basisvorming, de beroepsgerichte vakken en de bedrijfsstage kun je je vervolmaken om je kansen op tewerkstelling in de distributiesector te vergroten.

Als je ervan droomt om een eigen zaak te starten en je eigen baas te zijn, dan is dit specialisatiejaar alvast een goede keuze. De beroepsgerichte vakken en de leeronderneming bieden je een opleiding tot zelfstandig detailhandelaar. Je behaalt op het einde van het schooljaar het getuigschrift over de basiskennis van het bedrijfsbeheer.

Door de basisvorming krijg je het diploma van secundair onderwijs. Godsdienst, Lichamelijke opvoeding, Frans, Engels en PAV zijn een essentieel onderdeel van je vorming en opleiding.

In het vak Winkelbeheer leer je het administratieve en commerciële luik van de eigen detailhandel behartigen en als aankomend assistent filiaalverantwoordelijke inzicht verwerven in de taken van een departements- of rayonverantwoordelijke. In het vak Visual Merchandising leer je als detailhandelaar commerciële- en marketingacties uitwerken.

Je krijgt op stage de gelegenheid om in detailhandelszaken door gespecialiseerde taken meer inzicht te krijgen in winkelbeheer en visual merchandising. Je werkt samen met een zelfstandig winkelier en met een filiaalverantwoordelijke in een grootwinkelbedrijf. De stage heeft plaats op donderdag en op vrijdag, aangevuld met 4 stageweken. Er wordt naast de beroepsactiviteiten veel aandacht besteed aan werken in team en een gemotiveerde beroepshouding.

De school heeft een eigen leeronderneming die een unieke kans biedt om het ondernemen al doende te leren. Samen met je klasgenoten richt je een speciaalzaak op en ga je de zaak runnen. Hiervoor leer je een ondernemingsplan opstellen. Vanaf het moment van de opening beheer je zelfstandig de winkel en wordt er veel aandacht besteed aan ondernemingszin.


Wat na het 7de jaar Winkelbeheer en etalage?

Je krijgt in het 7de jaar Winkelbeheer en Etalage de starterscompetenties mee om te gaan werken als aankomend assistent filiaalverantwoordelijke en de starterscompetenties om je te vestigen als zelfstandig detailhandelaar.

Je kan ook kiezen om verder te studeren. Je wordt toegelaten tot alle 7de specialisatiejaren BSO van hetzelfde studiegebied, bijvoorbeeld Verkoop en vertegenwoordiging (Sales), Kantooradministratie en gegevensbeheer (Business Support) of Logistiek (Logistics). Je wordt ook toegelaten tot alle Se-n-Se-opleidingen van hetzelfde studiegebied, bijvoorbeeld KMO-administratie of Verkoop en distributie.

Je kan een richting volgen van het hoger beroepsonderwijs, bijvoorbeeld Marketing of Boekhouden. Het is een studieniveau tussen secundair en hoger onderwijs. De opleidingen uit het hoger beroepsonderwijs bereiden voor op het uitoefenen van een beroep. Zij situeren zich qua niveau net onder de professionele bachelor.

Als je een echte bolleboos bent kan je een professionele bachelor volgen, bijvoorbeeld Bedrijfsmanagement (Marketing) of Logistiek management.

Studierichtingen derde graad: 7e jaar
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x